REPREZENTANCA: Članice z dvema nekdanjima Krkašicama do zgodovinskega uspeha!

V Srbiji in Latviji je, od 27. junija do 7. julija, potekalo 37. evropsko prvenstvo v najmočnejši članski kategoriji. Skupinski del so Slovenke odigrale v Nišu, kjer so se pomerile proti reprezentancam Madžarske, Turčije in Italije. V elitni dvanajsterici najboljših slovenskih košarkaric sta bili tudi nekdanji Krkašici Maruša Seničar in Aleksandra Krošelj.

clanice

Na uvodnem srečanju so našim reprezentantkam na drugi strani igrišča stale Madžarke. Slovenke so se glasnim navijačem predstavile z bojevito predstavo, vendar so bile v končnici za las prekratke in nesrečno izgubile s 84:88.

1. KOLO, Skupina C

MADŽARSKA : SLOVENIJA 88:84 (59:69, 36:39, 22:25)

Strelke za Slovenijo: Krošelj, Oblak 21 (6 podaj), Prezelj 13, Goršič, Barič 7 (10 podaj), Jakovina 5 (5 skokov), Rupnik, Lisec 13 (8 skokov), Friškovec 7, Evans 18 (5 skokov).

Slovenke so ob bučni podpori približno 300 slovenskih navijačev, na drugem srečanju pokazale veliko srčnosti, borbenosti, predvsem pa hrabrosti iz zbranosti, kar je botrovalo prvi zmagi na letošnjem evropskem prvenstvu! Zmaga Slovenije nad Turčijo je nov zgodovinski trenutek za slovensko žensko košarko. Dekleta so ugnala šesto reprezentanco na svetu po lestvici FIBA in prve favoritinje skupine v Nišu. Z zmago sosi izbranke selektorja Damirja Grgića že priigrale pot v Beograd na izločilne boje ženskega EuroBasketa.

2. KOLO, Skupina C

SLOVENIJA : TURČIJA 62:55 (46:47, 30:29, 14:14)

Strelke za Slovenijo: Krošelj, Oblak 18, Prezelj 13 (4 skoki), Seničar 2, Goršič, Barič 9 (5 skokov in 12 podaj), Jakovina 7, Friškovec 3 (7 skokov), Evans 10 (6 skokov).

Na tretjem srečanju so Slovenke klonile proti Italijankam ter tako s porazom zaključile nastope v skupinskem delu. Z eno zmago in dvema porazoma, so na lestvici skupine C osvojile tretje mesto.

3. KOLO, skupina C

ITALIJA : SLOVENIJA 75:57 (56:43, 36:32, 18:21)

Strelke za Slovenijo: Krošelj, Oblak 4 (3 podaje), Prezelj 12 (4 podaje), Seničar, Goršič 2, Barič 15 (3 podaje), Jakovina 7, Rupnik, Friškovec 4, Evans 13 (9 skokov), Dautović.

 clanice

V repasažu za nastop na četrtfinalnem srečanju so se Slovenke pomerile proti bronasti ekipi iz zadnjega evropskega prvenstva, ekipi Belgije. V izjemno dramatičnem in razburljivem srečanju so Slovenke ob zaključku srečanja, nesrečno izgubile in se tako žal morale posloviti od letošnjega evropskega prvenstva.

DODATNE KVALIFIKACIJE ZA ČETRFINALE

BELGIJA : SLOVENIJA 72:67 (53:51, 34:32, 10:20)

Strelke za Slovenijo: Krošelj, Oblak 15 (6 skokov), Prezelj 11, Seničar, Barič 15 (9 podaj), Jakovina, Rupnik, Lisec 9 (7 skokov), Friškovec 2 (7 skokov), Evans 15 (6 skokov).

Ne glede na nesrečni poraz, so Slovenke z dvignjeno glavo zapustile elitno reprezentančno druščino. Prvič v zgodovini so se uvrstile med dvanajst najboljših ekip v Evropi in s tem izboljšale 14. mesto s premiernega evropskega prvenstva 2017 v Pragi. Čeprav je bilo razočaranje v slovenskem taboru ob izpadu v repasažu veliko, bodo prikazane igre prav gotovo še dodatna spodbuda za naprej. Slovenska reprezentanca se je na prvenstvu predstavila z najmlajšo zasedbo in od nadaljnjem trdem delu je pred Slovenkami nedvomno lepa košarkarska prihodnost.

Naslova evropskih prvakinj so se veselile Španke, drugo mesto so zasedle Francozinje in tretje mesto Srbkinje. Slovenija je osvojila končno deseto mesto, kapetanka Nika Barič pa je najboljša podajalka prvenstva.

AKTUALNI REZULTATI

Rezultate, razporede in lestvice posameznih kategorij lahko sicer spremljate na uradni strani KZS

NAPOVEDNIK TEKEM

Generalni sponzor:

krka 

 Septabene

Glavni sponzor:

Sava

Ostali sponzorji:

fs prevozi

Impreso

                                                            Gostišče Loka d.o.o.

MO NOVO MESTO